Hur började jag spela i Kalix??
Musik har ju alltid funnits i mitt hem på Vassenvägen. Pappa spelade i olika orkestrar under min uppväxt så de bekanta vi hälsade på var oftast musiker med familjer eller så hälsade de på hos oss, för det mesta för att spela och sjunga tillsammans med alla orkesterfruar eller för att repa ihop. Sedan tyckte ju min far att öva var en kul sysselsättning så dragspel och musik impregnerade huset.
Sedan fanns ju hans skivsamling med förutom konsertmusik för dragspel en hel del jazz från 40 och 50-talet. En spännande kombination av musikstilar som jag inte har riktigt greppat hur det påverkade mig. Klart är att musiken kändes som både något kul och spännande! Så då blev det pianolektioner.
En skolning in i den klassiska världen med notläsning som främsta redskap. Som Kenneth skriver så var kanske inte de melodierna så jätteattraktiva när man hade vuxit upp med Charlie Parker och Jularbo. Jag tog eget initiativ och lärde mig den låt som var sist i boken, den var ju kul, men i stället för att få beröm fick jag förmaningar att ”man MÅSTE ta alla stycken i TUR OCH ORDNING”!
Karl XII
Därmed uppstod ett behov av att kunna även skapa musik! Våra föräldrar insåg att vi behövde ett sammanhang där vi kunde få spela ihop med jämnåriga och så bildades vårt första band. Med många rep i musiksalen på Manhemsskolan så lärde vi oss vartefter både att kommunicera med musiken (vi kunde starta och stanna samtidigt) och lite färdigheter i form av ackord, em och G.
Serves you right to suffer, vi spelade den i timmar!
Musiksalen var perfekt men den låg strax under lärarrummet så till sist blev vi vräkta med motiveringen att vi spelat så starkt att kaklet spruckit. Efter musiksalen repade vi i garaget på Vassenvägen, ja hela huset faktiskt (tålmodiga föräldrar), hos Kjell i Djuptjärn, Kaskad, Nystadsskolan.
Kenneth har skrivit fint om KARLXII men jag bifogar några klipp och några bilder.
Bernt och Roland
Efter att ha spelat med Karl XII ett tag så korsades mina vägar med Bernt Ek och Roland Strålberg. Jag hade börjat att göra låtar och spela in dem med sound on sound på pappas Tandberg rullbandspelare men Bernt och Roland var redan drivna på att både göra musik och att fånga den på band. Dessutom var de så otroligt kreativa och hade både uppfunnit en egen värld, Borealis värld, som de skrev musik till och också hunnit med att tonsätta dikter av Karin Boye.
Jag fick förtroendet att ”hänga” med dem och lära mig otroligt mycket om musik.
Skivlyssning var en viktig ingrediens och Roland kunde spela Zappas mera alternativa album Freak out! och Absolutely free. Bernt hade Birds of fire, Appostrophe bl.a i skivbacken. Dessutom bodde Bernt då mittemot skivaffären så det blev många skivlyssningar hos Bernt. Roland och jag spelade mycket ihop men långa avstånd gjorde att det inte blev något permanent band.
Vi intresserade oss också för andra konstformer, målning, screentryck och foto.
Kalix Kulturforum
Musikforum bildades i Uppsala av bl.a Ingemar Bergman (Kaipa) för att främja musicerande och spelningar. Kulturforum i Kalix var en av alla lokala föreningar. Nätverket blev rikstäckande och gjorde att det kom väldigt många band på turné till Kalix. Detta var ju förstås väldigt inspirerande och ledde till att, hmmmm det där verkar ju kul. Spela musik och se nya ställen! Några grupper som kom via musikforum och Kalix musikförening (de jag kommer ihåg iaf):
Kaipa, Ragnarök, Jerry Williams, Samla Mammas Manna, Pugh och Nature, Mikael Ramel, Wasa Express, Splash, Chickory Tip, Träd Gräs och Stenar, Solarplexus, John Sold and his Lucky Lips, Mahattma Åhlström Band, Berits Halsband, Kebnekaise, Ragges, (Kornet?) m.fl Somsagt, jag har nog glömt flera..
Musikfesterna
Musikfesterna som anordnades var de tillfällen där det som tragglats i replokalerna runtom till slut skulle framföras inför publik och med spänning inför de andra banden. Det var väldigt kul att få höra vad alla har hållit på med sen senast och inte minst adrenalinsalstrande att få spela upp själv! Det var mycket viktigt och betydelsefullt att få känna en sådan stor gemenskap med alla andra musiker och att få lära känna så många som också har förblivit vänner hela livet.
Musikfesterna anordnades på Kalix föreningshus, Kaskad, Furulogen, Sandgrynnans festplats(och säkert ställen jag glömt).
Kalix Kommunala Musikskola
Alvar Burman och Inger Johansson med flera såg till att det blev en musikalisk bildning även när det gäller pianospel, ensemblespel och musikteori.
CYK\’s Matsal
Den ultimata samlingsplatsen för musik var ändå CYK. Där kunde man repa med sitt band men också träffas i andra konstellationer för att jamma, spela in eller förbereda ett framträdande.
Till exempel spelade vi in ”Christmas Jam” på CYK. Jag, Björn Axelsson, Kaj Strang och Kenneth Nelson.
Rolandes Söner
Efter att alla i Karl XII gått sina egna vägar startade vi ROLANDES SÖNER. Jag har inga egentliga minnen av hur vi övade eller skrev musik men det finns en inspelning från vårt enda gig på pizzerian i Kalix, 24/5 1978.
Bandet var väldigt viktigt för mig trots sin korta existens eftersom det var embryot till det som sedan skulle komma att heta Cabazz. Olle, Gerhard och Kenneth fortsatte att repa på Framnäs tillsammans med Göran Teljebäck och Robert Thörne.
Umeå
Efter flytten från Kalix via Piteå var det Umeå som blev den nya basen.
Det var en väldigt kreativ miljö där och jag spelade väldigt mycket under den tiden.
Några som jag har samarbetat med:
Pelle Henricsson , studioräv som jag jobbade som studiomusiker med och som
TonTeknik tog mig med i Kylans Rockorkester , där jag fick en skola i rock. Kylans som sedan blev en syntigare version nämligen Kylans Rockorkester
Local Heroes med samtliga från Kylans utom Kylan själv.
Caribbean Beat , salsaband
Runar Enberg, filmmusik och hans band Naud Produktion
Temporärt (som spelat på en musikfest i Logen).
Benty Öqvist , Mikael Sävenstedt i olika band.
Electric Woodoo
Uppsala
Sen gick flytten till proggens högborg Uppsala.
De jag har spelat mest med här är bland andra
Soul Pack
Bergman Blues
Frida Matsdotter
DocV
Arnesen Blues Band